PRIMERJAVA: Škoda Scala, Rapid, ali Octavia

Limuzinska klasika, uporabna kombilimuzina in še družinski karavan

Segment C je zelo širok pojem, tako kot ponudba vozil znamke Škoda v njem. Vstopnico vanj predstavlja Škoda Rapid, ki v petvratni izvedbi Spaceback s kompaktno dolžino 4,3 metra vseeno ponuja kar 415 litrov prtljažnega prostora, osemnajst centimetrov daljša limuzinska izvedba pa kar 550 litrov. Stopničko višje je kombilimuzinska Škoda Scala, z dolžino 436 centimetrov in 467-litrskim prtljažnikom. Najnovejši in najbolj sodoben Škodin avtomobil je od Rapida nekoliko širši, zato ima v notranjosti več prostora za potnike, predvsem v ramenskem delu. Prav tako je na račun skoraj pet centimetrov večje medosne razdalje v Scali več udobja za zadnje potnike.
 

Največja in najbolj udobna od Škodine trojice je Octavia, model z najdaljšo tradicijo med trenutnimi Škodinimi modeli. Ljubljenka številnih slovenskih družin je na voljo v petvratni limuzinski in priljubljeni karavanski izvedbi. Obe v dolžino merita 4,67 metra, zato je jasno, da v notranjosti ponujata prostorsko razkošje. Limuzina ima 590-, karavanska pa kar 610-litrski prtljažnik, ki je povečljiv na izjemnih 1.610 litrov. Najsi bo za udobno dolgo potovanje s petimi člani družine ali za prevoz koles, omar in drugih velikih predmetov, Škoda Octavia zmore vse!
 

Rezervirajte testno vožnjo

Spoznajte novo Škodo Scalo na testni vožnji!


Desetletje s petimi zvezdicami

Ob tako izčrpnem naboru Škodinih pametnih asistenčnih sistemov, ki zagotavljajo vrhunsko varnost, si je težko predstavljati, da bi šlo kaj narobe, a svet je nepredvidljiv, razmere na cestah prav tako. Tudi v nevarnih situacijah je za potnike v Rapidu, Scali in Octavii odlično poskrbljeno. Vse skupaj se začne pri trdni, pametno zasnovani zgradbi karoserije, ki v primeru trka učinkovito absorbira nastale sile, potnike pa ščiti nabor zračnih blazin. V Rapidu so to sprednje in stranske blazine ter zavese, ki ščitijo glave potnikov spredaj in zadaj. Scala ter Octavia to še nekoliko nadgradita, saj ponujata do devet varnostnih blazin. Stranske blazine imata vgrajene tudi v zadnjih sedežih, posebnost obeh je še blazina, namenjena zaščiti voznikovih kolen.

Notranjost nove Škode Scala
Notranjost nove Škode Scala Avtor: Andraž Lazič

V znamenju črk TDI, TSI in DSG - PRIMERJAVA

Čeprav se pri motorni paleti Rapida, Octavie in Scale ponavljajo enake črke, je ponudba vse prej kot monotona. Novinka Scala ponuja pet prisilno polnjenih bencinskih (TSI) in dizelskih (TDI) motorjev. Vstopna izbira je litrski trivaljni TSI s 66 kilovati (90 KM), stopničko višje je enak motor, a s 85 kilovati (115 KM), vrh bencinske ponudbe pa predstavlja sodoben 1,5-litrski štirivaljni TSI s kar 110 kilovati (150 KM). Dizelske barve zastopa 1,6-litrski TDI s 85 kilovati (115 KM). Vsi so opremljeni s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, po želji je možna izbira 7-stopenjskega menjalnika DSG z dvojno sklopko. Proti koncu leta 2019 bo motorno paleto dopolnil litrski trivaljnik G-TEC na zemeljski plin s 66 kilovati (90 KM).
 


Rapidova paleta je malenkost skromnejša, saj sta v ponudbi dve različici litrskega trivaljnika TSI z močmi 70 ali 81 kilovatov (95 ali 110 KM). Tudi tu je poleg ročnega v ponudbi samodejni menjalnik DSG.

Najbolj zmogljivi motorji v ponudbi so rezervirani za Octavio. Poleg prej omenjenih 1.0 TSI (pri Octavii zmore 85 kW) in 1.5 TSI z možnostjo izklopa dveh valjev, pri dizlih pa še 1.6 TDI, Octavio lahko poganja zmogljiv dvolitrski turbodizel. 2.0 TDI zmore 110 ali 135 kilovatov (150 ali 184 KM) in je, tako kot najmočnejši TSI, na voljo z dvosklopčnim menjalnikom DSG.
 

Posebnež za vsak okus

Ko govorimo o posebnih različicah, s katerimi na cesti še toliko lažje izstopate, je zmagovalka Octavia. Robustna izvedba Combi Scout s povečano oddaljenostjo od tal in trpežnimi oblogami ponuja odlično alternativo za vse, ki radi zaidejo na stranpoti, v naravo in celo na brezpotje. Vsestranski štirikolesni pogon, zmogljiv dvolitrski turbodizel TDI s kar 135 kilovati (184 KM) in sedemstopenjski menjalnik DSG z dvojno sklopko so prvine, zaradi katerih se zdi Octavia Combi Scout nepremagljiva. Če je bolj po vašem okusu gladka asfaltna površina in ste obenem ljubitelj vozniške dinamike, je boljša izbira Octavia RS. Ta je na voljo v limuzinski in Combi različici, z 2.0 TSI ali 2.0 TDI motorjem. Prvi vozniku ponuja razigranih 180 kilovatov (245 KM), tako kot vse izvedbe z oznako RS pa je opremljen z bliskovito hitrim menjalnikom DSG. Za razliko od bencinske je izvedba TDI za zagotavljanje vrhunskega oprijema bogatejša za pogon 4 x 4. Željni vrhunske elegance in prestiža naj posežejo po izvedbi L & K (Laurin & Klement), katere vrhunska oprema in dodelan videz sta poklon ustanoviteljema znamke Škoda.

Športni duh prav tako pooseblja Rapid Spaceback v posebni izvedbi Monte Carlo. Ime je dobil po znamenitem reliju in ponuja športni videz v kombinaciji z bogatim serijskim naborom opreme.

Oprema Škoda Monte Carlo
Oprema Škoda Monte Carlo Avtor: Porsche Inter Auto

Kam po Rapida, Scalo in Octavio?

Verjamemo, da je ob podanih informacijah izbira pravega modela za marsikoga še nekoliko težja kot prej, zato toplo priporočamo, da za strokovno svetovanje obiščete eno izmed naših petih Porsche Inter Avto podružnic v Ljubljani, Kopru in Mariboru. Tam boste iz prve roke izvedeli vse o Škodinih modelih, poleg novih boste lahko izbirali tudi iz bogate ponudbe rabljenih vozil z jamstvom in garancijo.

Zadnje novice

PAKETI OPREME - Active, Ambition in Style

Več informacij

Prtljažnik sedaj še večji - Škoda Scala

Več informacij

Simply Clever - Scala je preprosto pametna!

Več informacij

Želite več informacij?
Izberite termin in vas pokličemo.

DA